Betraktelser om barnlitteratur

Som nybliven moster har mina tankar börjat snurra kring en idé, att skriva en saga till mitt systerbarn. Som litteraturvetare har jag under min akademiska resa knappt snuddat vid barn- eller ungdomslitteratur, det är en hel värld som jag inte mött sedan min egen barndom.

Som den eviga bokälskaren jag är och varit sedan barnsben så är jag tämligen säker på att jag formats genom de böcker jag så passionerat slukade i mitt barnrum för tjugo år sedan. Narnia, Kitty och Katitzi fanns bland mina favoriter och hundratals verk har dessa blå ögon plöjt igenom. Under en kurs i litteraturvetenskapen skrev jag en essä om kvinnliga förebilder inom ungdomslitteratur och då tänkte jag mycket kring detta – hur ser förebilderna ut i dagens litteratur jämfört med tidigare, och vilken effekt har detta på de unga läsarna? Jag funderade bland annat på hjältarna i Harry Potter och Twilight-serien och vilka ideal som gäller i dessa sagovärldar. Själv gillar jag faktiskt båda dessa bokserier men jag förhåller mig något skeptisk till de värdesystem som de förmedlar. Jag vill gärna sträva tillbaka till någon slags Lagerlöfmystik, något mer äkta och själfullt.

På samma sätt som det är viktigt att ha pedagogiska och inspirerande lärare i skolan så tror jag att det är livsviktigt att mötas av rätt slags litteratur som barn, att få rätt näring till sin fantasi. Här finns chansen att forma liv, att skapa magiker och hjältar till framtiden. Det finns så oerhört mycket att lära sig om livet genom att bläddra genom ett par pärmar i sitt trygga hem, alla barn borde ha rätt till bra litteratur som förbereder dem till att bli storslagna människor i den stora världen. Jag tror att alla barn behöver tro på magi och att världen kan förändras – tror man så kan man.

Målet med denna sommar blir för mig att skriva en barnbok tillägnad min vackra systerdotter, och tanken är alltså att komma tillbaka till de trolska, skimrande sagor som kanske kan förknippas med den svenska folkbygden. Med spänning ser jag så en chans att forma en liten del av henne och erbjuda henne en plats i den härliga bokslukarvärlden.

20120604-160949.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s